Australian Labradoodle

Historiek: 
In 1989 fokte Wally Conron de eerste labradoodle. Hij kruiste een Koningspoedel met een Labrador. Hij impliceerde de werklust van de Labrador in combinatie met de vachteigenschap en intelligentie van een Koningspoedel. Hij wilde de beste eigenschappen van beide honden samenvoegen.

De eerste Labradoodle was geboren.

Rutland Manor en Tegen Park namen de fakkel over en werden de grondleggers van de Australian Labradoodle. Ze voegden verschillende andere genen en karaktereigenschappen toe met als doel een allergievriendelijke hond te fokken die kon ingezet worden als hulphond. Verschillende rassen werden aan de kruising toegevoegd: de Engelse Cocker Spaniël, de Amerikaanse Cocker Spaniël, de Ierse Water Spaniël, Curly Coat Retriever,…

De eerste Australian Labradoodle was geboren (F1)

Verschillende generaties labradoodles:
F1 (1ste generatie): 50% labrador/ 50 %. Ze werden verder gekruist om een minder verharende vacht te ontwikkelen. Ze kruisten opnieuw voor 2 generaties met een poedel tot 75% poedel/25% labrador .

F2 (2de generatie): kruising van F1 + F1

F3 (3de generatie): kruising van F2 + F2

F1 tot F3 wordt ook wel Mutigenlabradoodles genoemd

F4 (4de generatie): kruising van F3 + F3

Pure: De pure Australian Labradoodle – het aantal poedelgenen is hoger dan het aantal labradorgenen maar lager dan 50 %. De Australian Labradoodle heeft dus een behoorlijk percentage van de hierboven vermeldde rassen.

VACHT:
Australian Labradoodles hebben een prachtige vacht die zijdezacht en licht aanvoelt. Aangezien ze geen ruiperiode kennen, verharen ze niet. Hun vacht blijft gewoon doorgroeien. De dode haren haken als het ware tussen de nieuwe vachtharen heen. Een wekelijkse borstelbeurt is noodzakelijk om de dode haren te verwijderen. Een autralian labradoodle heeft geen ondervacht vandaar dat je geen typische hondengeur waarneemt. De vacht moet goed onderhouden worden, anders kunnen er behoorlijk wat klitten ontstaan. Een waterblazer en goede activet borstels zijn een must to have. Vaak kunnen mensen met allergieën beter tegen de vacht van een Australian Labradoodles maar dit is zeker niet altijd het geval.

Verschillende vachttypes: wave fleece, curly fleece. Wij fokken enkel Labradoodles met een open/wave fleece vacht.

*Curly: de wolvacht is veel dikker dan de fleecevacht. Vergelijkbaar met de vacht van een schaap. Is moeilijker in onderhoud in vergelijking met een Fleece vacht.

*Wave Fleece: zachte open vacht met licht golvende structuur

*Curly Fleece: krullen zijn iets meer zichtbaar dan bij de wave fleece vacht.

Grootte en gewicht:

De australian labradoodles zijn er in 3 maten:

Mini: schofhoogte 35 – 43 cm

Medium: schofhoogte 43 – 53 cm

Standaard: schofhoogte 53 – 63 cm

gewicht 7 – 13 kg

gewicht 13 – 20 kg

gewicht 23 – 30 kg

Kleuren: créme, abricot, phantom bruin, phantom zwart, caramel, bruin, rood, zwart, bruin, chocoladebruin, kalk, zilver, goud, café, parchment, lavendel,…

Witte Markeringen:
Parti: 50 % van de vacht is wit + 1 andere kleur. Meestal kleuren in vlekken

Tuxedo: witte snoet (soort masker), dat rond de ogen doorloopt over het voorhoofd, om de nek heen, 4 witte sokjes als pootjes met een witte staartpunt.

Phantom: hebben 1 effen basiskleur. Ze hebben aftekeningen van een ander kleur op wenkbrauwen, snoet, borst, poten. Neus kan roze of zwart zijn.

Karakter:
Een Australian Labradoodle is een hond met een open en vriendelijke karakter. Hij is speels, nieuwsgierig en gemakkelijk te trainen. Door hun zachtaardig karakter zijn het echte familiehonden.

Australian Labradoodles voelen gemakkelijk stemmingswisselingen aan van de mens. Wanneer iemand verdrietig is bieden ze troost. Ze laten geen enkel moment van geluk liggen om dit niet met je te delen. Ze worden vaak ingezet als therapiehond voor mensen met specifieke behoeften bv. Autisme, Syndroom van Down,… Niet tegenstaande ze gemakkelijk in de omgang zijn, blijft ‘het net als elk ander hondenras’ een hond. Een hond die veel moet leren en waar je best veel tijd aan moet besteden om een metgezel voor het leven te krijgen. Het opvoeden van je hond, het opbouwen van een band met wederzijds vertrouwen is heel erg belangrijk. Je krijgt er een fantastische hond voor in de plaats.

Een goede start als puppy!

Een goede start als puppy

Onze pups groeien op in huiselijke kring. Samen met onze 2 kinderen, kat en herten,… zetten ze hun eerste stappen in de wijde wereld. Ze maken kennis met nieuwe geuren, geluiden, materialen en situaties. We zetten sterk in op het socialiseren van de pups en starten met zindelijksheidstraining.

Als kleinschalige fokker van Australian Labradoodles hebben we af en toe een nestje, gefokt volgens de richtlijnen en ethiek van de Alaeu.

Wij fokken enkel mini-labradoodles met een open fleece vacht. Elke pup wordt verkocht met een fokverbod.

Op 8 à 9 weken vertrekken de pups naar hun nieuwe baasje. De pups worden opgevolgd door onze dierenarts. Ze worden gechipt, ontwormd, geënt en zijn in het bezit van een hondenpaspoort.

Bij interesse in een puppy kan u ons altijd vrijblijvend contacteren voor meer info. Wij doen geen inschrijvingen zonder het toekomstige baasje te ontmoeten.

Puppy plezier

Lievegemse Doodles

Wanneer de pups geboren worden gaan wij samen met de mama 24 uur per dag voor de pups zorgen en houden we alle nieuwe baasjes op de hoogte hoe het met ze gaat, we sturen dagelijks foto’s en filmpjes op WhatsApp. Ook sturen we onze uitgebreide Puppygids met alle adviezen die je nodig hebt voor een goede start.

Rond de leeftijd van 4 weken mag iedereen komen kennis maken met de pups en lekker met ze knuffelen. We matchen de pups op karakter en met 6 weken weet je welke pup bij jou komt wonen. Met 7 weken mag je de pup ophalen en krijg je ook een doekje met nestgeur, favoriete speeltje en het paspoortje mee, met een vachtverzorgingspakket voor wie wil.